3.2.2021 Fra Lovro Milanović Donja Tramošnoica

Nema župa D.Tram ošnica  puno duhovnih  događanja tijekom godine.

To je povratničko naselje sa nepuno povratnika  starijih i nemoćnih. Pa kad se tomu pridodaju i razna ograničenja u svezi sa Corona virusom, onda je i nemoguće očekivati nešto znatnije  u svezi obilježavanja obljetnice mučeništva Fra Lovre Milanovića svake godine na Blagdan Svetog Blaža 3.2.

Župa Sv Ivana Krstitelja- D.Tramošnica, skupa sa stalnim žiteljima, Župnikom fra Josom i župnim vijećima želi biti odgovorna, zbog svih živih poštivati ograničenja koja je uvela civilna vlast, (zato je svugdje bilo obavijest o pridržavanju mjera
ograničenja). (zato je svugdje bilo obavijest o pridržavanju mjera ograničenja).
U smanjenom broju, mještani župe i okolnih župa su skupa za nazočn. mnogobrojnim svećenicima  obavili trodnevnu duhovnu pripremu, te nazočili velikoj Sv.Misi na dan 3.2.,molili su za zagovor slube Božijeg fra Lovre Milanovića. Sv. Mise duhovne priprave predvodili su Župnik Fra Joso Oršolić,, vlč. Jakov Filipovič i fra Mario Jurić.

Obljetnica Mučeništva je svake godine 03. veljače, kao i spomendan Sv. Blaža, zaštitnika od bolesti grla i svakog drugog zla.
Ovo je na neki način olakšavajuće jer nema dileme oko liturgijske boje. Uvijek je crvena, kao da je fra Lovro već proglašen blaženim i svetim. U narodu, po svojim brojnim čudima, i uslišanjima on to već i jest. Provincijal fra Jozo Marinčić, u svojoj propovijedi je naglasio kako Bosna Srebrena kroz svoju 7 stoljetnu povijest ima preko 200 mučenika ili svećenika i fratara koji su umrli iz ljubavi prema svojoj vjeri i Kristu, kao
 
istinski svjedoci. Nadamo se i vjerujemo kako će barem neke od njih Crkva uzdići na čast oltara. Ujedno je potaknuo okupljene vjernike na molitvu za proglašenje blaženim fra Lovre Milanovića, ali i potrebu svih nas da se ne bojimo žrtve i svoje rodne grude!
Budući da je vicepostulator fra Marijan Karaula, koronavirusom bio spriječen doći u Tramošnicu, župnik fra Joso Oršolić je zahvalio ocu Provincijalu na dolasku i lijepom broju sličica i flajera s fra Lovrinim životopisom i molitvama, a koje je donirao Provincijalat. Okupljeni svećenici i župnici, njih tridesetak su rado ponijeli promidžbeni materijal kako bi sa svojim vjernicima molili zagovor fra Lovre da nas Gospodin oslobodi i sačuva od koronavirusa i svake druge pandemije!

Slugo Božji fra Lovro Milanoviću, moli za nas!

Zapisao Tadija Leutar