Otkrivena bista legendarnom komandantu Ivi Mijačeviću – Mijaču

Danas je na inicijativu ­­­­­­­­­­­mještana u dvrištu porodične kuće u Tramošnici Gornjoj, zaseok Tuzlani,

svečano otkrivena i blagoslovljena bista brigadiru Ivi Mijačeviću - Mijaču. Bistu je otkrio Ivan Mijačević, sin legendarnog komandanta odbrane Gradačca i BiH.

Inicijativa mještana pokrenuta je prije godinu i po. Radovi nisu kompletni gotovi, ali će uskoro sve biti uređeno. Bistu je uradio akademski kipar Anto Jurkić koji se vratio iz Zagreba u Tramošnicu i ovdje ima svoj atelje i prvu ljevaonicu u Bosni i Hercegovini za brončane radove. Moj cilj i želja je bila da bista bude ovdje u Tramošnici a i Gradačac bi trebao nešto bolje i veće napraviti. Ivan je to zaslužio više za Gradačac nago za Tramošnicu, rekao je Zdravko Matić organizator skupa u Tramošnici. Početkom ratnih dejstava u BiH Ivo Mijačević stavlja se na raspolaganje komandi Štaba TO Graračac i Predsjedništvu Skupštine opštine Gradačac
Postao je omiljena ličnost, a svojom odlučnošću saborcima i  građanima  bio je oslonac i potpora u najtežim ratnim danima. Bio je prije svega čovjek i borac za Gradačac i Bosnu i Hercegovinu.

Ivan Mijačević je držao sve konce odbrane na cijeloj općini, čvrsto u rukama. Imao je jedan način na koji je on to radio i ostao nam je u veoma dobrom sjećanju, rekao je Sedat Zukić, predsjendnik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac.

Za komandanta 107. viteške HVO/MHVO brigade lijepe uspomene vežu i ratnog komandanta 108. brčanske HVO brigade Ivu Filipovića.
Ivan Mijač je veliki čovjek koji je branio i obranio Gradačac. Nažalost nije cijelu općinu ali je obranio Gradačac. Da nije bilo Ivana Mijača ne bi bilo Gradačca, ne bi bilo ni cijele Bosanske Posavine ni Brčkog, možda ni Srebrenika , a siguran sam da bi RS bila podno Majevice i ovaj prostor bi bio nepovratan, rekao je Ivo Filipović.
Otkrivanju biste komandantu najmnogoljudnije i prve viteške brigade u Bosni i Hercegovini prisustvovali su njegovi saborci, mještani Tramošnice i brojni stanovnici Gradačca i Bosanske Posavine, koji su na ovaj način željeli iskazati svoje poštovanje i očuvati uspomenu na Mijača.

( Fotografije s ovog događaja)

( Video s ovog događaja)

Preneseno s: radiogradacac.ba Video prilog Posavina TV