Uz Blagdan Svih Svetih

Kao i prethodnih,i ove godine na blagdan Svih svetih, okupilo se vjerničko mnoštvo tramošničkog kraja na starom groblju u Okrugliću, na grobovima svojih pokojnika. Ispred grobljanske kapele Misno slavlje je predvodio vlč. Marko Stipić, župnik Srednje Slatine, u koncelebraciji s župnicima Donje Tramošnice fra Jozom Puškarićem i župnikom Gornje Tramošnice fra Petrom Baotićem.

I ove godine, pogotovo što je bilo lijepo vrijeme, Misi je nazočilo preko tisuću vjernika iz ovog kraja. Po registracijama se moglo zaključiti da je bilo najviše onih koji su došli preko Save iz Hrvatske, ali i iz zapadnih zemelja Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih.

U prigodnoj propovijedi vlč Marko Stipić, nekada misionar u Africi, istakao je značaj Blagdana koji se slavi i njegovu poruku današnjem čovjeku. U potpunoj tišini koju su povremeno prekidale ptičice svojim cvrkutom, vjerničko mnoštvo slušalo je riječ Božiju i sudjelovalo u nastavku misnog slavlja.

Grobovi pokojnika, okićeni raznovrsnim aranžmanima uz mnoštvo lampiona, širili su miris popaljenih svijeća i djelovali onako uređeni kao neki grad iz bajki. Vrijedni svećenici na većini njih su obavili opijela u nazočnosti njihovih najbližih. U sredini groblja isticao se spomenik tramošničkog župnika fra Valerija Stipića, preminulog 2009., koji je bio krcat lapionima i cvijećem. Pred tim grobom zastajkivali su mnogi vjernici u tihoj molitvi za dušu pokojnog fra Valerija. Taj skromni i samoprijegorni svećenik uveliko je zadužio, naročito Gornju Tramošnicu podizanjem veličanstvene crkve, dostojne da bude katedrala na mjestu one porušene do temelja 1992. To Gospino svetište naročito je obogaćeno postavljanjem prelijepog Gospinog kipa ispred crkve, djela domaćeg akademskog kipara Slavena Miličevića.

Uz fra Valerijev spomenik ističe se i spomenik velikana ovog kraja fra Ilije Ćavarovića, uz koji su istaknute i ploče četvorice ranijih župnika sahranjenih u nekadašnjoj kapeli, koja je porušena u vrijeme zadnjeg rata. Kao što sam napisao u Spomenaru povodom slavljenja dvijestote obljetnice osnivanja župe Tramošnice 2002. ovo groblje, najstarije u ovom kraju, duša je župa ovog kraja i okupljalište njezina naroda gdje su sahranjene kosti desetaka tisuća pokojnika unazad nekoliko stoljeća.

I ovaj blagdan je bio prigoda da se opet nad grobovima predaka okupe još živi potekli iz ovog kraja koje još jednako zove zavičaj i grobovi predaka.

Tramošnica, 3.XI.2016.

Prof. Franjo Kristić

( Pogledajte galeriju fotografija s Blagdana Svih Svetih u Tramošnici 2016. god. )