Blagoslov Polja u Čardaku

Danas, 30. Svibnja, 2019. je u zaseoku Čardak proslavljen Blagdan Spasova.

SPASOVO - UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO

BLAGOSLOV POLJA U ČARDAKU

Danas, 30. Svibnja, 2019. je u zaseku Čardak (Tramošnica Donja- župa Sv.Ivana Krstitelja), Blagdan Spasova,kao i svih ranijih i budućih godina ,obilježen Blagoslovom polja. Poslije blagoslova polja, pod predvođenjem  župnika fra Joze Puškarića, na istom mjestu je izmoljena Sv.Misa. Bilo je lijepo čuti i odgovoriti „Gospodine smiluj se , Kriste smiluj se“ . Poslije Sv.Mise, kao i svih ranijih i budućih godina, Čardačani -domaćini i domađice su svoje goste poveli kućama, za bogat i obilat obiteljski stol.

Proslavili smo blagdan Uzašašća Gospodinova.

Ovaj Blagdan se slavi svake godine 40 dana poslije Uskrsa, kao dokaz spasa svakog čovjeka koji se Spasitelju odazove, zato se ovaj Blagdan zove i Spasovo.

 Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao na zemlji i ukazivao se apostolima i drugima od Boga predodređenim svjedocima te im govorio o Kraljevstvu Božjem. Potom je njima naočigled uzdignut na nebo prethodno im obećavši da ih neće ostaviti kao siročad, nego da će im poslati Duha Branitelja koji će sići na njih i učiniti ih Njegovim svjedocima sve do kraja zemlje. Uzašao je na nebo. Vratio se k Ocu, ali nije nas ostavio: s nama je, među nama je – poruka je Uzašašća. Pomirio je nebo i zemlju. Rekao je : “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!”

Uzašavši na nebo neprestano nas zagovara kod Oca i po Duhu svome nas vodi i privlači k sebi, poštujući našu slobodu. On želi da budemo  zauvijek s Njim, a mi kao udovi njegova tijela živimo u nadi da ćemo to i postići.

Blagdan Uzašašća jedna je od temeljnih istina kršćanstva jedan od stupova – nosača našega života. Dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo. Grijesi i nevolje samo su napasti koje nas žele zaustaviti na tom putu, ali na nama je da ne posustanemo, nego da sigurno idemo ususret Spasitelju, novom svijetu, novom nebu i novoj zemlji.

 

Tadija Leutar