Kardinal Vinko Puljić blagoslovio Dom za starije i nemoćne "Majka Terezija" u Gornjoj Tramošnici

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić blagoslovio je u subotu 20. lipnja u popodnevnim satima Dom za starije i nemoćne Majka Terezija u Gornjoj Tramošnici u Bosanskoj Posavini.

Dom je na temeljima u zadnjem ratu porušene osnovne škole i pratećih objekata, svojim vlastitim sredstvima, u samo 13 mjeseci izgradio i po najvišim europskim standardima sa 150 ležaja suvremeno  opremi, mještanin Donje Tramošnice Ivan Šokčević, koji s obitelji već 20 godina živi u Austriji gdje ima svoju privatnu tvrtku.

Obred blagoslova, koji je predvodio kardinal Puljić, započeo je na samom ulazu u prostor Doma blagoslovom monumentalnog kipa Majke Terezije – rad akademskog kipara Antuna Jurkića, domaćeg sina, koji prikazuje Majku Tereziju i troje djece obitelji Šokčević. Nakon toga kardinal je u pratnji obitelji Šokčević blagoslovio i sve prostorije Doma.

Ugodno iznenađen tako lijepim i velikim zdanjem kardinal je u prigodnom nagovoru naglasio kako taj događaj ima snažnu poruku. „Drago mi je što volite svoju Tramošnicu, da je, iako ste iz nje otišli, nosite u svom srcu. Nadam se da će Majka Terezija sve koji joj ovdje budu dolazili majčinski zagrliti, da istinski znamo Boga ljubiti i čovjeka ljubiti. To je smisao Majke Terezije. Ovaj dom upravo želi da oni fizički onemoćali žive ovdje dostojanstvenim životom, da dožive da ih istinski volimo. Poručuje nam to Evanđelje koje nas odgaja biti plemenit i pun ljubavi, Majka Terezija, Blažena Djevica Marija, Crkva i današnji papa Franjo, koji nas na to poziva“, poručio je uz ostalo kardinal Puljić,  čestitajući obitelji Šokčević na ljubavi i trudu koji su uložili u to zdanje.

Prigodnu riječ uputili su na kraju s. Kata Karadža, provincijalna  poglavarica franjevki Bosansko-hrvatske provincije, koja je uveliko pomogla obitelji Šokčević u gradnji ovog projekta, naglasivši kako je to plemenita gesta jer se otvara kuća u kojoj će, kako je rekla, glavno mjesto i ulogu imati upravo milosrđe, jer će se ono iskazivati onima kojima se u ovo naše vrijeme ne posvećuje posebna pozornost, a to su stariji i nemoćni kojih je sve više u tim napuštenim kućama Bosanske Posavine.

Pozdravu riječ uputili su potom Simo Stakić, načelnik općine Pelagićevo i Vjekoslav Jeleč, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Posebno je radostan toga dana bio vlasnik Šokčević koji je u pozdravnom govoru naglasio kako su tim Domom, dignutim doslovno iz pepela, sagrađenim na ruševinama nekadašnje osnovne škole, koju je i on sam pohađao, svijetu željeli pokazati da Ljubav sve pobjeđuje, donosi mir u srcu.

Molio se on sa svojom obitelji Majci Tereziji za uspješni završetak ovoga projekta, kojim je ostvario i želju svog rođaka pok. fra Valerija Stipića, da porušenu školu pretvoriti u Dom za starije i nemoćne. Svoje je sumještane raseljene diljem svijeta pozvao da se uključe u obnovu svoga sela.

Prije Domovinskog rata Gornja i Donja Tramošnica, koje su prije bile jedna župa, brojile su 5000 katolika, a danas ih se vratilo i tu za stalno živi njih tek 360.  Upravo stoga je ovaj događaj poticaj svim Tramošnjanima da se isplati ulagati u svoj rodni kraj i jednoga dana mu se vratiti, pa barem pod stare dane. Pozvao ih je na to u svom pozdravu vlasnik Šokčević, koji nije štedio ni financijskih sredstava ni svoga truda da bi ovaj Dom doista bio na korist njegovim budućim korisnicima, na radost i ponos kako njegovoj obitelji, tako i svim stanovnicima ovoga kraja Bosanske Posavine. Svečanim otvorenjem i blagoslovom, Dom, u koji se prijavilo već nekoliko korisnika, započeo je tako s radom. Zaposleno je 25 stručnih djelatnika, a voditeljica je s. Mara Puškarić, franjevka.

Vlasnik Šokčević najavio je da još puno toga planiraju sagraditi na 50 duluma otkupljene zemlje kako bi korisnici Doma i sami mogli nešto raditi i osjećati se korisnima; plastenik, ribnjak, prostor za domaće životinje i drugo. Planiraju sagraditi i kapelu gdje će slaviti misu te križni put.

Autor teksta: IKA(Informativna katolička agencija)

Foto: Brankica Lukačević

p.s. U nastavku možete pogledati galeriju fotografija s ovog događaja koje nam je poslao Tadija Leutar.

Pogledajte fotografije