Svetište Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici 2019

Tramošnica je kao župa postojala još u 17. Stoljeću.  Tada su je opsluživali fratri iz samostana u Modriči.

Za vrijeme Bečkoga rata velik broj katolika napustio je Bosnu pa je tako iščezla i tramošnička župa. Ponovno je uspostavljena 1784. Odvojila  se od Bijele kao samostalna kapelanija, da bi pravno bila uspostavljena tek 1802. godine. Godine 1840. izgrađena je drvena kapela te je tom prigodom za nju darovana slika Gospe od Anđela. Kasnije će crkve biti nekoliko puta obnavljane ili nanovo građene. Predratna je napravljena u godinama 1974-1979. i ona će u posljednjem ratu biti posve razrušena.

Župa Gornja Tramošnica u početku je bila prostrana i brojna. Kasnijim odcjepljenjima, najprije župa Garevac i Gradačac, a 70-ih godina i Donje Tramošnice, Turića i Srednje Slatine župa će biti uvelike umanjena. Godine 1991. živjelo je 1865 katolika u selima Bludnik, Brdo, Kozići, Liporašće, Okruglić i Tramošnica Gornja. Povratak teče sporo, tako da je danas u župi stalno nastanjenih vrlo malo vjernika.

Gornja Tramošnica poznata je u posavskim župama kao hodočasničko mjesto Gospi od Anđela (Porcijunkula). Stoga 2. kolovoza mnoštvo vjernika hrli pješice pomoliti se Mariji Anđeoskoj u njezinoj Gornjoj Tramošnici. Župa je 2002. Proslavila 200 obljetnicu sa mnoštvom, pred novoizgrađenom župnom crkvom, kakva je i danas.

Na fotografijama se vidi samo svetište Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici.

Tadija Leutar

Pogledajte fotografije