ZK.D.Tramosnica Thun, Najava događaja: 14. Tramošnička fešta

Ako čovjek ne može živjeti tamo gdje je rođen, trebao bi komad svoga rodnog mjesta ponijeti sa sobom.

U tom duhu pozivamo sve naše Tramošnjane i prijatelje Tramošnice na 14. po redu Zavičajnu feštu;

-Tramošnica, selo moje, sve me tebi zove.-

Sve ove godine do sada, taj dan, prva subota u mjesecu veljači/februaru, svi mi Tramošnjani, ma gdje bili, bliži smo jedni drugima, bliži smo rodnom kraju.............

Taj dan intenzivnije razmišljamo o prijateljima iz djetinjstva, konzumiramo hranu koja miriše na dom. Pričamo o osobama koje su obilježile naše živote, želimo sačuvati i njegovati običaje uz koje smo odrasli.

Svjesni smo da život nije svima pružio iste mogućnosti stoga i ne živimo identične živote. ZK. Donja Tramošnica svojom dužnošću smatra pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Nebitno radi li se o aparatu za kisik, razredu kojemu je potrebno osigurati zasluženi izlet, slavljenjem svega onoga što nas podsjeća na naše pretke, onoga što predstavlja naša uvjerenja... Neovisno radi li se o financijskoj ili emotivnoj potpori,svi volimo znati da je nekome stalo do nas, da ima netko tko brine o nama. Misao koja tješi - nisam sam! - Učiniti nešto zbog čega će se druga osoba osjećati vrijedno i dobro. Upravo tako skromno, tiho, jednostavno i ponizno čineći dobro živjeli su i naši predci.

ZK. Donja Tramošnica trudi se pronaći druge istomišljenike, ustrajne ljude s jakom empatijom naspram svakoga čovjeka i ljubavi prema Tramošničkim običajima. U istom tom duhu uz kavu i "čašicu" (idući put ćemo uz čokanjčić) razgovora, susreli smo se sa članovima zajednice Gornja Tramošnica. Naše dobre namjere, bar se nama doima tako, redom su pale na "gluhe uši". Mi smo i dalje otvoreni, voljni i zainteresirani za naše ljude. Kolikogod da je udruga i zajednica, Tramošnica je jedna; naša zajednička. S istim zrakom, jezikom i običajima.

Nadolazeća zavičajna fešta održat će se 02.02.2019 u Zollikofenu, Bern. Vrijedi spomenuti da će naše druženje i podsjetnik na ono što jesmo, biti popraćeno i od strane Posavske televizije. Potrudimo se da druženje bude još ljepše i veselije nego dosadašnjih godina.

- Leti ko lišće što vir ga vije,
za let si, dušo, stvorena.
Za zemlju nije, za pokoj nije,
cvijet što nema korijena. -

ZK. Donja Tramošnica