Tramošnička blažena noć - Veliko subotnje bdijenje i Uskrs

Ove Velikosubotnje noći je spajeno nespojivo: nebo i zemlja, čovjek  i Bog .

Stoga su mnogobrojni tramošnički žitelji  i njihovi gosti ,predvođeni župnikom fra Jozom,  od 19 sati  bdjeli kako bi spremni dočekali ostvarenje ovog velikog prijelaz iz zemlje u nebo i tako postali božanski sinovi i kćeri .

Vjernici Tramošnice su bdjeli , jer su se prisjećali oslobođenja Božjeg naroda iz ropstva, što je slika ovoga našega uskrsnog oslobođenja od zemaljskog i smrtnog.

Ovo je često podcrtavao fra Jozo.

A poslije, u nedjelju na Uskrs velika pučka Sv.Misa pod predvođenjem župnika fra Joze

Ispresivno je bilo i u sviranju i pjevanju prigodnoh pjesama Katarine i njenog pijana i zvuka violine male Ane Bošnjak, sve uz pomoć tramošničkog pjevačkog zbora i tramošničkog puka.

Bog svoje vjernike oslobađa od zala, zabluda, grijeha, nečovječnosti, sebičnosti i nedostojanstva. Osnovni termin koji je i u Bibliji naglašen je polazak u novi život. Tko se ne odluči na polazak, ostaje u ropstvu dosadašnjeg vlastitog života, vlastitih navika i zabluda i nikako ne da šansu svojim dobrim željama i čežnjama svoga srca. To je tragična varka za čovjeka jer ga novac, prestiž, moć i dalje drže zarobljenikom koji ne može osjetiti ljepotu života s Bogom.

Sam Bog vodi čovjeka kako bi mogao sebe ostvariti u potpunosti.

Nedostatak slobode,zapravo nemogućnost vlastitog ostvarenja, za vrijeme  Uskrsa se uklanja  Taj nedostatak je uklonjen jer je svaki Tramošnjanin postao slobodan za ljubav, za dobro, za poštenje.

Tramošnjanin je po prvi put mogao shvatiti svoje dostojanstvo, svoju osobnost i svoj poziv na život i zajedništvo s Bogom. Stoga će pobožni Tramošnjani  uvijek  ponavljati „Čuj, Izraele, poštuj Gospodina Boga svoga i poštuj njegove zapovijedi, hodi u njegovoj svjetlosti jer to je Bogu milo i jer ti je On to objavio.“

„Očistit ću vas vodom čistom i bit ćete očišćeni“.„Dat ću vam novo srce“ veli Bog.

Isus Krist je vječnom Ocu platio otkupninu za Adamov grijeh i svojom prolivenom krvlju uništio osudu staroga grijeha. Dakle, Krist je naš Spasitelj koji nas je ponovno priveo Ocu da nas On može priviti na svoje grudi. I to je pravo i istinsko oslobođenje ,da možemo živjeti slobodu sinova Božjih, slobodu Uskrsa.

Taj privilegij, darovan  nam je Kristovim uskrsnućem, a mi ga primamo sakramentima krštenja i Euharistije.

Stoga se i radujemo jer oslobođenje, posinjenja i sloboda, novoga čovjeka, novoga stanja, novoga čovječanstva jer sve što je porušeno nanovo se obnavlja, ono što je ostarjelo se pomlađuje i sve se, po Kristovu uskrsnuću, vraća na početak kako ga je htio i stvorio Bog Otac.

Dio ugođaja u Tramošnici pogledajte na slikama u privitku.

Tadija Leutar

Pogledajte fotografije