Preminuo fra Ivo Božić, svećenik franjevac Bosne Srebrene

Jutros, 13. siječnja na blagdan Krštenja Gospodinova, u županijskoj bolnici u Orašju preminuo je fra Ivo Božić,

svećenik franjevac Bosne Srebrene.

Fra Ivo je rođen 29. kolovoza 1937. godine u mjestu Orlovo Polje, župa Gornja Tramošnica, od oca Franje i majke Ruže r. Bošković. Osnovnu školu je pohađao u rodnoj Tramošnici. Franjevačku klasičnu gimnaziju je završio u Visokom, a studij teologije u Sarajevu.

Redovničko odijelo obukao je 14. srpnja 1957. godine u Kraljevoj Sutjesci, a svečane zavjete je položio 16. srpnja u Sarajevu. Za svećenika ga je u Sarajevu 02. svibnja 1965. godine zaredio mons. Marko Alaupović, nadbiskup vrhbosanski.

Cijeli svoj svećenički život proveo je u inozemstvu radeći s njemačkim vjernicima, ali i u pastoralnoj brizi za naše vjernike koji su u potrazi za boljim životom otišli u daleki svijet. Najprije je bio pastoralni pomoćnik u Düsseldorfu, zatim župni vikar u župama Essen, Bochum, Gelsenkirchen-Rotthausen, te kao župnik u župama Essen, Wehingen, Dailingen, Pfedelbach i Palling. Posljednje godine života je proveo u matičnom samostanu Tolisa kao župni vikar.

Fra Ivo je bio dobar poznavatelj njemačkog jezika. Godine 1972. je položio državni ispit za tumača i sudskog prevoditelja. S tim znanjem pomagao je našim brojnim iseljenicima u sređivanju papirologije kod njemačkih vlasti te poučavajući njemačkom jeziku.

Svjestan da ga napušta tjelesna snaga vratio se u svoju Tolisu i tu proveo posljednje dane svoga života. Pamtim ćemo ga kao franjevca i svećenika vedra duha, koji je sve do posljednjega trenutka hrabro svjedočio svoju vjeru i sačuvao nutarnju čvrstinu duha, iako je zadnje vrijeme bio pritisnut bolešću. Neka mu dobri Gospodin kojemu je predano služio uzvrati nagradom vječnog života!

 

Sveta misa zadušnica za pokojnoga fra Ivu je u utorak, 15. siječnja, u samostanskoj i župnoj crkvi u Tolisi s početkom u 13:00h. Nakon svete mise ukop u samostanskom groblju u Tolisi.

Uime svih franjevaca Bosne Srebrene najbližoj obitelji pokojnika iskrena sućut.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna neka mu svijetli!